Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (TUVA-koulutus)

Kansanopistoissa voit osallistua uuteen tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen (TUVA-koulutus). TUVA-koulutus korvaa aiemmat perusopetuksen lisäopetuksen (kymppiluokka), lukioon valmentavan koulutuksen (LUVA) ja ammatilliseen koulutukseen valmentavan koulutuksen (VALMA). Ensimmäiset TUVA-koulutukset alkavat elokuussa 2022. Koulutukseen voi hakea kevään 2023 yhteishaussa tai jatkuvassa haussa ympäri vuoden.

Tutkintokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa saat

  • valmiuksia hakeutua lukiokoulutukseen tai ammatilliseen tutkintokoulutukseen
  • selkeän suunnitelman jatko-opintoihin ja työelämään
  • paremmat edellytykset suorittaa lukiokoulutuksen oppimäärä ja ylioppilastutkinto tai ammatillinen tutkinto.

Koulutus kestää noin vuoden, ja sen laajuus on 38 viikkoa. TUVA-koulutuksessa opiskelet omien tavoitteittesi ja osaamistarpeittesi mukaisesti. Suoritettuasi koulutuksen voit hakea ammatilliseen koulutukseen tai lukioon. Voit myös siirtyä joustavasti kesken valmentavan koulutuksen tutkintokoulutukseen, jos sinulla on riittävät edellytykset jatko-opintoihin.

TUVA-koulutus on tarkoitettu oppivelvollisille sekä aikuisille, jotka tarvitsevat valmiuksia ja/tai ohjauksellista tukea siirtyäkseen lukiokoulutukseen tai ammatilliseen koulutukseen. TUVA-koulutus on maksuton opiskelijoille.

Etsi kansanopistojen tarjoamia TUVA-koulutuksia hakukoneella.

Voit lukea lisää TUVA-koulutuksesta Opintopolku-portaalista.