Asuminen

Useimmissa kansanopistoissa opiskelijoilla on mahdollisuus asua opiston asuntolassa. Opistolla asuminen on edullinen ja mukava tapa itsenäiseen ja yhteisölliseen opiskelijaelämään. Asuntolaelämä mahdollistaa yhteisen ohjatun harrastamisen ja yhdessä tekemisen myös vapaa-ajalla. Opiston henkilökunta, kuten yhteisöohjaajat ja asuntolanvalvojat tarjoavat tukea opintojen toteuttamiseen ja itsenäiseen asumiseen.

Kaksi opiskelijanuorukaista pelaa biljardia.

Opistojen asuntoloissa on useimmiten sekä yhden että kahden hengen huoneita. Kysy tarkemmin huoneista sekä asuntolapaikan hakemisesta suoraan opistolta.

Asuminen kansanopistossa on maksullista. Jos opiskelet kansanopiston vapaan sivistystyön linjalla ja asut asuntolassa, voit saada Kelalta asumislisää (88,87 €/kk). Asumiseen liittyvät maksut vaihtelevat opistoittain ja koulutuksittain. Usein asuminen ja täysihoito sisältyvät kansanopistolinjan opintomaksuun. Lyhytkurssit, kuten esimerkiksi viikonloppukurssit sisältävät myös usein mahdollisuuden majoittua asuntolassa.

Asuntolassa asuminen on maksutonta kaikissa tutkintotavoitteisissa koulutuksissa eli ammatillisessa koulutuksessa, aikuisten perusopetuksessa, kymppiluokalla, Opistovuosi-koulutuksessa, lukiokoulutuksessa sekä TUVA-koulutuksessa oppivelvollisuuden piirissä oleville opiskelijoille. Yksittäisillä lukiokursseilla tai muissa yksittäisissä koulutuksissa, jotka eivät johda tutkintoon, asuminen on maksullista.

Lue lisää opiskelun kustannuksista