Tiedotteet | 05.07.2023

Kansanopisto-opinnot – ponnahduslauta yliopistoon ja korkeakouluun

Naispuolinen opiskelija oppilaitoksen käytävällä.

Kansanopistoissa on Suomen laajin opiskelutarjonta, josta voi valita koulutuksia eri elämänvaiheissa ja -tilanteissa. Kansanopistojen pitkillä, lukuvuoden mittaisilla linjoilla valmistaudutaan usein jatko-opintoihin tai suoritetaan avoimen yliopiston tai korkeakoulun opintoja, ja ne soveltuvat erityisen hyvin yhteishaussa ilman korkeakoulu- tai yliopistopaikkaa jääneille.

 – Kansanopistossa opiskelija voi kokeilla yliopisto-opintojen sopivuutta itselleen, edistää opiskelutaitojaan, valmistautua seuraavaan kevään pääsykokeisiin ja suorittaa valmiiksi yliopisto-opintoja. Kansanopisto-opinnot auttavat nuorta aikuista löytämään vahvuutensa ja tukevat siirtymää toiselta asteelta korkea-asteelle, sanoo Suomen Kansanopistoyhdistyksen toiminnanjohtaja Tytti Pantsar.

Kansanopistossa opiskellaan ryhmässä samasta alasta kiinnostuneiden opiskelijoiden kanssa. Opiskelussa korostuvat yhdessäolo, vuorovaikutus ja opiskelijaryhmän tuki. Monet kansanopistot ovat sisäoppilaitoksia, joissa voi myös asua. Asuntola-asuminen tarjoaa nuorelle aikuiselle mahdollisuuden tutustua itsenäiseen ja samalla yhteisölliseen opiskelijaelämään. Tämä kaikki lisää opiskelijan hyvinvointia.

– Uskomme vahvan yhteisöllisyyden tuottavan hyvinvointia sekä parantavan oppimistuloksia. Tavoitteemme on, että kansanopiston käynyt opiskelija kokee itsensä osaavaksi, taitavaksi ja parhaaksi versioksi itsestään, Pantsar lisää.

Kansanopistojen avoimen yliopiston ja korkeakoulun opinnot järjestetään yhteistyössä yliopistojen ja korkeakoulujen kanssa ja niiden aikana suoritetut opintopisteet hyväksiluetaan mahdolliseen myöhempään yliopisto- tai korkeakoulututkintoon. Kansanopistossa voi siis aloittaa yliopisto-opinnot menettämättä kuitenkaan paikkaansa yhteishaun ensikertalaiskiintiössä. Avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen perusteella on myös mahdollista hakea tutkinto-opiskelijaksi yliopistoon avoimen yliopiston väylän kautta. Kansanopistovuoden aikana voi suorittaa yhden tai kahden aineen perusopinnot. Joissakin aineissa voi opiskella myös pidemmälle.

Kansanopistojen pitkät koulutukset sekä avoimen yliopiston ja korkeakoulun opinnot ovat pääosin maksullisia, mutta opintoihin saa opintotukea, joka ei vähennä myöhempiin korkeakouluopintoihin myönnettäviä tukikuukausia. Hakuajat syksyllä alkaviin opintoihin ovat opisto- ja linjakohtaisia, mutta tavallisimmin ne ajoittuvat kevääseen ja kesään. Hakeminen tapahtuu joko vapaamuotoisella hakemuksella tai opistosta saatavalla hakulomakkeella.

Kansanopistojen koulutushakukoneesta voi etsiä eri koulutusvaihtoehtoja koulutusmuodon, koulutusalan, alueen ja opiston mukaan.


Lisätiedot ja haastattelut:

Tytti Pantsar
Toiminnanjohtaja
Suomen Kansanopistoyhdistys – Finlands Folkhögskolförening ry
puh. 044 531 8000
tytti.pantsar@kansanopistot.fi