Blogi | 07.06.2021

Hyödyllinen välivuosi kansanopistossa!

Koristekuva.

Otavan Opiston lääkislinjalaiset opiskelevat biologiaa ja sydämen anatomiaa.

Toisen asteen eli lukion tai ammattikoulun jälkeen moni nuori saattaa hengittää hetken syvään – ohi on! Seuraava ajatus onkin, että mitäs nyt sitten tekisi. Pitkä opiskeluputki on takana, mutta olenko unelma-ammatissani vai jatkanko opiskeluja? Jos vain valkolakki on päässä, ei ammattia vielä edes ole! Tulevaisuus on mahdollisuuksia täynnä, pitäisi vain tietää ja päättää mihin tarttua. Kansanopisto on varteenotettava vaihtoehto, jos haluaa valmistautua tulevaisuuteensa, elää opiskelijaelämää, saada uusia ystäviä ja saada samalla oppia ja tukea oman elämän suunnan löytämiseen. Kansanopistoissa voi opiskella monella tapaa, mutta perinteisin malli on olla koko lukuvuosi syksystä kevääseen opiskelemassa kansanopiston pitkällä linjalla.

Pitkien linjojen teemoja on monenlaisia. Toisaalla voidaan keskittyä luonnontiedeaineiden syvälliseen opiskeluun, jos tähtäimessä on esim. lääketieteen pääsykoe ja toisaalla vaikka musiikin opiskeluun, jos muusikon ura kiinnostaa. Yhtä kaikki kansanopistossa saa laadukkaan opetuksen lisäksi ohjausta ja tukea oman elämän- ja opintopolun rakentamiseen. Opiskelu on yhteisöllistä ja ryhmäkoot monesti melko pieniä. Opiskelun ollessa täysin vapaaehtoista on oma kiinnostus kaiken suunnittelun ja toiminnan lähtökohtana. Opiskelun tavoitteet asetetaan yhdessä opettajan ja ryhmän kanssa. Opettaja on kansanopistossa sparraaja ja tekee työtään suurella sydämellä – samaan aikaa hän on myös oman alansa – olipa se sitten luonnontiedeaine tai vaikkapa musiikki – rautainen ammattilainen.

Kansanopistot ovat sisäoppilaitoksia. Tämä tarkoittaa sitä, että opiskelija voi asua opiston asuntolassa ainakin osan opiskeluajastaan. Yhteiset lounaat, kahvit ja päivälliset kuuluvat oleellisena osana kansanopistotoimintaan, samoin kuin juhlapäivien viettäminen ja
muidenkin perinteiden vaaliminen. Toisaalta myös uusia perinteitä syntyy ja synnytetään koko ajan – jokainen opiskelijaryhmä on omanlaisensa luova ja dynaaminen kokonaisuus.

Kansanopistossa onnistut varmasti. Onnistuminen on nimittäin sitä, että pienistäkin edistysaskelista ja oivalluksista voi iloita, oman polun ja unelman hahmottuminen saattelee eteenpäin elämässä ja tietojen ja taitojen karttuminen tuo itsevarmuutta pärjätä hyvinkin erilaisissa tilanteissa. Myös siellä vaativassa lääkiksen pääsykokeessa! Kun matka eli oppimisprosessi on itseisarvo ja päämäärä, voi olla iloinen siitä, että joka päivä kun on matkalla on samalla myös jo perillä!

”Vain paras on kyllin hyvää kansanopetustyössä”, totesi aikoinaan kansanopistomies Severi Nuormaa. Tämä on kansanopistoissa tavoitteena edelleen tänäkin päivänä.

Minna Vähämäki
Suunnittelija, kansanopiston opettaja
Otavan Opisto