Tiedotteet | 16.02.2021

Kuplista kohtaamiseen -podcastsarjassa kuljetaan kohti toistemme syvempää ymmärtämistä

Kirjoittaja: Kaisa Kervinen, Maaseudun Sivistysliitto

Koristekuva.

Kansanopistojen, opintokeskusten ja Itä-Suomen yliopiston yhteistyönä toteutetun Sospeva-hankkeen tuotoksena on julkaistu kolmen jakson Kuplista kohtaamiseen -podcastsarja. Sarjassa pohditaan asiantuntijoiden kanssa sitä, miten voisimme paremmin päästä pois kuplistamme, kohdata toisiamme ja luoda paremmin yhteistä ymmärrystä. Sospeva -hankkeessa (Sosiaalipedagoginen ohjaus vapaan sivistystyön oppilaitoksissa) kehitettiin vapaan sivistystyön oppilaitoksiin ohjauksen työkaluja ja ohjaustyön menetelmiä maahanmuuttajien koulutukseen, sekä tuotiin esille niitä periaatteita, joihin ohjaustyö vapaan sivistystyön oppilaitoksissa perustuu. Podcastsarjan on tuottanut ja juontajaa Kaisa Kervinen Maaseudun Sivistysliitosta.

Osa I
Mistä syntyy kuulumisen tunne? 

Kuka kuuluu joukkoon ja kuka jää ulkopuolelle? Mistä syntyy kuulumisen tunne ja millainen on hyvä suomalainen tai hyvä maahanmuuttaja. Mihin tarvitsemme sillanrakentajia, yhteisiä hetkiä tai pihatalkoita? Asiantuntijoina vuoden 2020 pakolaismies Kordnejad Ebrahimi, Marjaana Göös Alkio opistosta, Minna Aitola Työväen Akatemiasta ja tutkija Elina Nivala Itä-Suomen Yliopistosta.
Kuuntele osa 1

Maahanmuuttajataustaisia opiskelijoita istumassa kalliolla.

Osa II
Kaikki alkaa kohtaamisesta

Kaikki alkaa kohtaamisesta. Yhteisestä hetkestä, kuuntelemisesta ja asettumisesta tilanteeseen ja dialogiin. Toisen kohtaaminen ei ole kuitenkaan aina välttämättä helppoa. Miten ylipäänsä luoda kohtaamisen paikkoja? Asiantuntijoina vuoden 2020 pakolaismies Kordnejad Ebrahimi, Riitta Helander Laajasalon opistosta ja tutkija Elina Nivala Itä-Suomen yliopistosta.
Kuuntele osa 2

Maahanmuuttajataustaiset nuoret istuvat penkillä ulkona.

Osa III
Toivon pedagogiikkaa

Miten kannatella toivoa koronan kurimuksessa, miten voi löytää oman polkunsa tai kuinka tunnistaa omat vahvuutensa ja kasvaa täyteen mittaansa. Kuplista kohtaamiseen podcast sarjan viimeisessä jaksossa pohditaan Toivon pedagogiikkaa.  Asiantuntijoina kuvataiteilija Anna Saukkonen, Heidi Leino Kansan Sivistystyön
Liitosta ja tutkija Elina Nivala Itä-Suomen yliopistosta.
Kuuntele osa 3

Kaksi aikuista katsoo seinämaalausta.

Lisätietoja:
Sospeva-hankkeen verkkosivu
Sosiaalipedagoginen ohjaus vapaassa sivistystyössä Kansanopistoyhdistyksen Peda.net -sivustolla