29.05.2023

Valokuvauslinja — ponnahduslauta jatko-opiskeluun

Valokuvauslinjalla opiskeleva Elsa Luukkanen katsoo valokuvia.

Valokuvauslinjalla opiskelevan Elsa Luukkasen ensikosketus kansanopistoon oli, kun hän keväällä 2022 tuli somekurssille Kiljavan opiston Tampereen tiloihin Voitsille eli Voionmaan koulutuskeskukseen. Samana vuonna hän haki Voitsin pitkälle elokuva- ja tv-linjalle ja pääsi sisään, mutta kiinnostus valokuvaukseen tuntui suuremmalta, joten hän päätti vaihtaa linjaa.

Elsan mukaan linjan vaihtaminen sujui joustavasti ja ongelmitta. 

— Menin koulun toimistoon ja kerroin, että haluan vaihtaa. Se oli hyvä päätös, enkä ole katunut!

Elsan mielestä elokuva- ja tv-linjan hyviä puolia olivat tarkemmat rakenteet ja aikataulut, mutta valokuvauslinja tuntui hänelle sopivammalta, sillä aikataulut olivat joustavampia ja opiskelu tempoltaan kiireettömämpää.

—Valokuvauslinja on hyvä ponnahduslauta jatko-opiskeluun, keikkahommiin, työidentiteetin etsimiseen ja omien mielenkiinnon kohteiden kuvaamiseen.

Elsan mielestä parasta opistolla on ollut tutustua uusiin ihmisiin ja saada ystäviä sekä kontakteja myös muilta linjoilta. Mutta tarvitseeko osaamista olla, jos hakee linjalle?

—Ei tarvitse olla. Itselläni oli jonkin verran, sillä olen käynyt valokuvauskursseja ja harrastanut valokuvausta, mutta vaikka siirryinkin valokuvasuopintojen pariin kesken lukuvuoden, sain heti apua ja opastusta studioiden ja laitteiden käyttöön.

Nyt Elsan opinnot ovat lopuillaan. Vuoden kestäviin opintoihin kuuluu lopputyö, jota valokuvauslinjan opiskelijat ovat parhaillaan tekemässä. Lopputyönä he järjestävät näyttelyn, josta saavat tehdä juuri sellaisen kuin haluavat.

Teksti: Julia Jumisko, Voionmaan koulutuskeskuksen toimittajaopiskelija