02.06.2020

”Opistovuosi antoi valmiuksia yliopisto-opintoihin, nopeutti työelämään pääsyä ja toi elämääni tärkeitä ihmisiä”

Vilma Ruokonen.

Olen Vilma, 24-vuotias Lappeenrannasta kotoisin oleva varhaiskasvatuksen opettaja. Opiskelin Joutsenon Opiston Opeksi-linjalla lukuvuoden 2015-2016. Ennen Joutsenon Opistoon menoa vietin yhden välivuoden tekemällä töitä lasten parissa muun muassa päiväkodissa ja liikuntaleikkikoulussa. Koska en päässyt vuonna 2015 pääsykokeista sisään yliopistoon, ryhdyin miettimään, voisinko jollakin tavalla edesauttaa opintojani ja mahdollisesti yliopistoon pääsyä jo välivuoden aikana. Silloin löysin Joutsenon Opiston ja Opeksi-linjan, joka oli lopulta minulle täydellinen vaihtoehto, sillä siellä minun oli mahdollista aloittaa yliopisto-opinnot tekemällä kasvatustieteen perusopintoja avoimen yliopiston kautta.

Opistovuosi oli työntäyteinen, mutta antoi ehdottomasti enemmän kuin otti. Sen lisäksi, että sain suoritettua kasvatustieteen perusopinnot (25 op) suoritin perusopinnot myös Terveyden edistämisestä ja terveystiedosta, sain paljon hyvää harjoitusta tieteelliseen kirjoittamiseen ja näkemykseni kasvatustieteistä sekä halustani työskennellä tällä alalla vahvistui. Keväällä keskityimme myös pääsykokeisiin valmistautumiseen. Saimme valmennusta niin VAKAVA-kokeeseen kuin soveltuvuuskokeisiin. Uskonkin opistovuoteni olleen suuressa osassa yliopistoon pääsyyn todistamalla kiinnostustani ja motivaatiotani alaa kohtaan sekä antamalla tarvittavia taitoja ja itseluottamusta pääsykokeita ajatellen.

Yliopistoon päästyäni sain hyväksiluettua yli 50 opintopistettä ja esimerkiksi sivuaineekseni sain suoraan merkittyä opiston kautta käydyn Terveyden edistämisen ja terveystiedon. Ensimmäinen lukuvuosi yliopistossa olikin näiden hyväksilukujen takia hieman kevyempi ja pystyin suorittamaan opintoja tavallista nopeampaan tahtiin. Lopulta sainkin tutkinnon suoritettua reilussa kahdessa vuodessa ja valmistuin tammikuussa 2019 varhaiskasvatuksen opettajaksi, uuden nimikkeen mukaisesti.

Opistovuosi oli yksi elämäni parhaimmista päätöksistä, sillä se antoi minulle todella paljon elämän eri osa-alueille. Se edisti opintojani huomattavasti, antoi valmiuksia yliopisto-opiskeluun, mahdollisti nopeamman työelämään pääsyn sekä toi elämääni uusia, tärkeitä ihmisiä.

Vilma Ruokonen opiskeli Joutsenon Opiston Opeksi-linjalla lukuvuonna 2015-2016