17.08.2022

Kansanopistovuosi valoi vankan perustan Kira Leskisen uralle valokuvataiteilijana 

Kuva Kira Leskisestä

”Olin touko-kesäkuun taitteessa vuonna 2008 Turun taideakatemian valokuvauksen pääsykokeissa intoa puhkuen, mutta huonosti kävi. Tehtävät menivät osaltani täysin mönkään, ja karsiuduin jo kokeiden puolivälissä. Silloiseen Taideteolliseen korkeakouluun eli nykyiseen Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakouluun hain vieläkin huonommalla menestyksellä: en päässyt edes ennakkotehtävistä läpi.

Valokuvaukseen suuntautuvien jatko-opintohaaveiden tyssättyä näin kohdallani jo toisena keväänä peräkkäin ymmärsin, että minun täytyisi etsiä vaihtoehtoinen reitti valokuvauksen opiskeluun. Tärkeintä oli, että pääsen kuvaamaan ja saan kuvistani asiantuntevaa palautetta, jonka avulla voin kehittyä. Niinpä luin eri kansanopistoista ja pienen harkinnan jälkeen päädyin Inkeroisissa sijaitsevaan sympaattiselta vaikuttavaan Kymenlaakson opistoon. Syksyn 2008 opiskelin opiston valokuvauslinjalla opettajinani Jari Viljanen ja Manja Riihelä, ja kevään 2009 jatkoin vielä kuvallisen ilmaisun linjalla Ulla Leinosen ohjauksessa. 

Läpileikkaus kameratyöskentelyyn ja varmuus omasta suunnasta

Opiskelu oli todella innostavaa, hauskaa ja intensiivistä. Parasta oli, että sain olla samoista asioista kiinnostuneiden ihmisten ympäröimänä ja samalla keskittyä täysillä rakastamiini asioihin. Vaikka olin vahvasti motivoitunut jo Kymenlaakson opistoon tullessani, niin Inkeroisissa vietetyn syksyn myötä kiinnostukseni valokuvaa ja valokuvataidetta kohtaan lähti todelliseen roihuun. Kamera kulki mukanani kaikkialla, ja tein kuvaustehtäviä aamusta yömyöhään. 

Valokuvauslinja antoi minulle napakan läpileikkauksen kameratyöskentelyn käytänteistä, mahdollisuuksista ja historiasta, mitä monipuoliset ja kuvallista ajattelua sopivasti haastavat kuvaustehtävät vielä syvensivät. Kuvallisen ilmaisun linja puolestaan herätti kiinnostukseni taidegrafiikkaan ja tuki tärkeällä tavalla keväällä 2009 tekemiäni taidealan ennakkotehtäviä sekä kasvavia jatko-opiskeluhaaveitani. Tuon Inkeroisissa vietetyn syksyn ja kevään aikana sain ennen kaikkea varmuuden siitä, että olen hakeutumassa itselleni oikeaan suuntaan. 

Tie Aalto-yliopistoon aukenee

Kymenlaakson opistossa viettämäni lukuvuoden päätteeksi hain jälleen useiden taideoppilaitosten valokuvauksen ja kuvataiteen koulutuksiin. Kesällä 2009, kun uuvuttava haku- ja pääsykoerutistus oli takana, sain ilokseni kuulla, että minut oli valittu Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakouluun valokuvataiteen linjalle kandidaattiopintoihin.

Mikä riemu ja helpotus! Haaveilemani polku valokuvataiteilijaksi lähti tuolloin kunnolla aukeamaan, ja suuri kiitos tästä kuuluu Kymenlaakson opistolle, erityisesti opettajilleni Jari Viljaselle, Manja Riihelälle ja Ulla Leinoselle sekä syksyn 2008 valokuvauslinjan kanssaopiskelijoille. Opiston asiantuntevassa ja lämminhenkisessä ilmapiirissä sain keskittyä kokonaisen lukuvuoden ajan täysipainoisesti taiteeseen ja kasvaa aloittelevana valokuvaajana tahdilla, johon en yksin olisi mitenkään kyennyt. 

Reitti taiteen tekemiseen rakentuu vähitellen

Taidealasta haaveilevalta vaaditaan paitsi luovuutta ja sinnikkyyttä myös jatkuvaa epävarmuuden ja epäonnistumisten sietokykyä. Alan korkeakouluopintoihin on kova tunku, ja harva pääsee sisään, minkä vuoksi kaikki mahdolliset oppimisväylät ja -muodot kannattaa pitää mielessä. Intohimo, palava halu oppia ja kehittyä, sekä kyky itsekriittisyyteen lupaavat hyvää.

Omat Kymenlaakson opistosta alkunsa saaneet valokuvaopintoni johtivat minut Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakouluun, josta valmistuin ensin taiteen kandidaatiksi vuonna 2013 ja sen jälkeen taiteen maisteriksi vuonna 2016. Valmistumiseni jälkeen olen työskennellyt laajasti valokuva- ja kuvataiteilijana, oman taiteellisen työni painopisteen liikkuessa kuitenkin koko ajan vahvemmin abstraktin kuvataiteen maailmaan. Oma reitti taiteen tekemiseen löytyy ja rakentuu aina vähitellen, mutta on myös alati muutoksessa.” 

Kira Leskinen opiskeli Kymenlaakson opistossa valokuvauslinjalla syksyllä 2008 ja kuvallisen ilmaisun linjalla vuonna 2009.