19.08.2022

Animaatiolinjalta työkaluja ilmaisuun ja taiteellisuuteen

Animaation tekoa

Pelialalla työskentelevä Sanna Väätänen oppi Muurlan Opiston animaatiolinjalla ilmaisun keinoja ja puhtaan – pelimaailmasta irrallisen – animaation tekemisen.  

”Työskentelen taiteen ja pelien parissa. Olen ollut peli- ja ohjelmistoalalla vuodesta 1998. Taidetta olen tehnyt aina. Olen käynyt Savonlinnan taidelukion sekä aikuisena opiskellut myös sarjakuvaa ja valokuvausta.

Lähdin mukaan Muurlan Opiston animaatiolinjalle aika intuitiivisesti ja tietämättömänä siitä, mitä vuosi pitää sisällään. Eipä sitä paljon ehtinyt miettiä mitään, kun lopullinen päätös linjalle menosta syntyi äkkiä. Sitten olikin enää kuukausi aikaa pakata tavarat ja järjestää muutto 600 kilometrin päähän. Se oli ihan hullua!

Animaatio oli kuitenkin aina kiinnostanut minua, joten ei tämä valinta aivan satunnainen ollut. Pelialalla animaatio liittyy kaikkeen, joten sen kautta olin tutustunut animaation tekemiseen ja käyttötapoihin peleissä. Se on kuitenkin monesti aika tekninen näkökulma animaatioon. Halusin tietää enemmän ilmaisusta sekä oppia, miten animaatiota tehdään ihan animaationa.

Animaatiolinja vastasi odotuksiani ja myös ylitti ne monella tavalla. Tykkäsin siitä, että kyseessä oli yleinen animaatiokoulutus, jossa perehdyttiin animaatioon mahdollisimman puhtaana. Arvostin erityisesti myös sitä, että opiskelun painotus oli taiteellinen ja omaa ilmaisua vahvistava. Useimmat harjoitukset ja lopputyöanimaation sai tehdä itse valitsemallaan tyylillä, joten omista mieltymyksistä ei joutunut luopumaan.

Animaatiokoulutus oli tosi antoisaa. Koska en tavoitellut pääsyä mihinkään seuraavaan kouluun, pystyin keskittymään opiskeluun puhtaammin oman sisäisen taiteilijuuden tutkimisena ja kehittämisenä.”