Uutiset | 17.04.2024

Karstulan Evankeliselle Opistolle Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustus 

Punaisen Ristin Karstulan paikallisosaston puheenjohtaja Sini Pölkki onnittelee Karstulan Evankelisen Opiston rehtori Mervi Viirua tunnustuksen myöntämisestä.

Punaisen Ristin Karstulan paikallisosaston puheenjohtaja Sini Pölkki onnittelee Karstulan Evankelisen Opiston rehtori Mervi Viirua tunnustuksen myöntämisestä. Kuva: Ida Kuikka

Suomen Punaisen Ristin Länsi-Suomen piiri on myöntänyt Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustuksen Karstulan Evankeliselle Opistolle nopeasta reagoinnista ukrainalaisten sotapakolaisten hätään. Opisto avasi ovensa apua tarvitseville ukrainalaisille vain muutama viikko konfliktin alkamisen jälkeen, vaikka sotaa pakenevien vastaanottaminen ja hätämajoituksen järjestäminen ei kuulu opiston perustyöhön.

Karstulan Evankelisen Opiston käynnistämä toiminta sotaa pakenevien auttamiseksi on vaikuttanut koko Karstulan alueen asenneilmapiiriin, yhteisöllisyyden kokemuksiin sekä edistänyt paikkakunnalle tulleiden asettumista kuntaan. Paikkakunnalle saapuneet ovat kokeneet päässeensä osaksi yhteisöä. Ukrainasta paennut ja Karstulaan päätynyt taiteilija ja piirustuksen opettaja Kyrylo Pshoniak on kuvannut Karstulan Evankeliselta Opistolta saamaansa tukea seuraavasti: ”Sieluni on saapunut tähän taloon. Kaikki on helppoa heidän kanssaan. Koen olevani kotona. Käsinkosketeltava rauhallisuus. Pelkoa huomaamattoman vähän. Aloin elää ja luoda uudelleen tässä kaukaisessa maassa.”

Suomen Punaisen Ristin piirit jakavat vuosittain Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustuksen yhteisölle, yritykselle tai yksittäiselle ihmiselle, joka on edistänyt toiminnallaan inhimillisyyttä ja yhdenvertaisuutta. Tunnustuksen tavoitteena on nostaa esille toimijoita, jotka edistävät ihmisten yhdenvertaisuutta suomalaisessa yhteiskunnassa. Tunnustus jaetaan rasisminvastaisella viikolla, jota vietettiin tänä vuonna 18. –24.3.2024. 

Tunnustuksen jakotilaisuudessa Suomen Punaisen Ristin Länsi-Suomen piirin ohjelmajohtaja Jooel Niittynen korosti, että Karstulan Evankelinen Opisto ansaitsee kiitoksen rohkeasta avun tarjoamisesta suuressa inhimillisessä hädässä. Opiston aloittama toiminta on käynnistänyt myönteisen ketjureaktion paikkakunnalla, mikä on vaikuttanut myönteisesti myös paikallisten asenteisiin. Tunnustuksen vastaanotti opiston rehtori Mervi Viiru.

Teksti: Ida Kuikka
Maahanmuuttotyön asiantuntija
Suomen Punainen Risti Länsi-Suomen piiri