Blogi | 31.05.2022

Pohjoismaisen Kansanopistoneuvoston hallitus kokousmatkalla Huippuvuorilla 4.–7.4.2022

Kuvat: Noora Pesonen Kirjoittaja: Noora Pesonen

Nybyen, Svalbard.

Pohjoismaisen Kansanopistoneuvoston (NFR) hallituksen huhtikuinen kokousmatka suuntautui Norjan Huippuvuorille, pääkaupunki Longyearbyeniin. Matkan aikana hallitus ehti paitsi kokoustaa myös tutustua alueen ainutlaatuiseen asemaan, historiaan ja luontoon sekä paikalliseen kansanopistoon Svalbard Folkehøgskoleen.

Kokousmatkalla oli mukana kaksitoista NFR:n hallituksen jäsentä. Kustakin jäsenmaasta, Norjasta, Tanskasta, Ruotsista ja Suomesta, osallistui kahdesta neljään jäsentä. Suomesta mukana olivat NFR-puheenjohtajuuskauden puheenjohtaja ja Västra Nylands folkhögskolan rehtori Henrik Grönroos, Jämsän Kristillisen Kansanopiston rehtori Jukka Palola, Bildningsalliansenin toiminnanjohtaja Henrika Nordin sekä Kansanopistoyhdistyksen järjestösihteeri Noora Pesonen.

NFR:n hallitus keskusteli kokouksissaan muun muassa laadusta ja laadunvalvonnasta kansanopistoissa, nuorten osallisuudesta yhteiskunnassa, kansanopistojen yhteistyöstä Pohjoismaissa ja sen kehittämisestä sekä ajankohtaisista asioista, kuten sodasta Ukrainassa ja sen vaikutuksesta kansanopistoihin. Myös keskeisten käsitteiden, kuten demokratian, sivistyksen ja koulutuksen, merkitystä pohdittiin siitä näkökulmasta, että niitä yleensä käytetään ilman merkityksen avaamista, mutta ovatko ne kuitenkaan yksiselitteisiä ja kaikille samaa tarkoittavia. Hallitus käsitteli myös tulevia tapahtumia mukaan lukien Helsingissä 19.–21.4.2023 järjestettävää kansaopistojen huippukokousta. Kokoustilana toimi paikallisen kansanopiston Svalbard Folkehøgskolen värikkäät yhteistilat, joiden ikkunoista avautuivat upeat näkymät ympäröivään vuoristoon.

Svalbard Folkehøgskolen yhteistilat.

Tärkeistä teemoista päästiin keskustelemaan myös työpajoissa, joiden aiheina olivat demokratia ja kestävä kehitys. Kestävä kehitys ja ilmastonmuutos ovat tärkeitä aiheita Huippuvuorilla kuten muuallakin pohjoisella napa-alueella, jossa ilmastonmuutos etenee huomattavasti nopeammin kuin muualla maailmassa. NFR:n hallitus sai kuulla ilmastonmuutoksen vaikutuksista Huippuvuorilla, mutta myös nähdä käytännössä, minkälaisia seurauksia ilmaston lämpenemisellä on alueelle. Pääkaupunki Longyearbyenissä on nähtävissä pylväitä, joiden varaan rakennetut asuinrakennukset ovat tuhoutuneet lumivyöryissä. Ilmaston lämpeneminen vaikuttaa myös ikiroutaan, jonka päälle myös Huippuvuorten ainoa lentokenttä on rakennettu.

Svalbard Folkehøgskolen toimisto (vas.) ja taideluokka.

Huippuvuorilla toimiva kansanopisto Svalbard Folkehøgskole on perustettu vuonna 2019, ja sen opiskelijamäärä on lähes tuplaantunut joka vuosi edellisvuotisesta. NFR:n hallitus pääsi tutustumaan opiston vanhoihin tiloihin, nykyisiin tiloihin sekä uusiin tiloihin, joiden on tarkoitus valmistua myöhemmin tänä vuonna. Tällä hetkellä opiston majoitus- sekä yhteistilat sijaitsevat Nybyen-nimisellä alueella, hieman etäämmällä keskustasta, ja ne ovat useammassa eri rakennuksessa. Sen sijaan opiston toimisto sekä taideluokka sijaitsevat keskustassa, ja hallitus pääsi käymään myös näissä. Opiston valmisteilla olevat uudet tilat sijaitsevat lähellä keskustaa, ja rakennus pitää sisällään sekä majoitus- että yhteistilat. NFR:n hallitus pääsi tutustumaan uuteen rakennukseen ainoastaan ulkoapäin, sillä sen rakentaminen on vielä kesken.

Svalbard Folkehøgskolen uusi valmisteilla oleva rakennus.

NFR:n kokousmatka Huippuvuorille oli antoisa ja herätti paljon ajatuksia ja pohdittavaa. Ennen kaikkea oli hienoa päästä näkemään ja kokemaan, kuinka erikoislaatuisissa paikoissa kansanopistotoimintaa voidaan järjestää.