Kymppiluokka

Kansanopistossa voit käydä kymppiluokan eli osallistua perusopetuksen lisäopetukseen. Kymppiluokka järjestetään viimeisen kerran lukuvuonna 2021–2022, jonka jälkeen peruskoulun lisäopetus korvautuu TUVA-koulutuksella.
Kymppiluokan vuoden kestävien opintojen aikana voit korottaa peruskoulun arvosanoja, tutustua työelämään ja parantaa jatko-opintomahdollisuuksiasi. Opetus suunnitellaan yksilöllisesti osaamistarpeidesi mukaan. Kansanopistokympin suorittamisesta saat kuusi lisäpistettä hakiessasi toisen asteen ammatilliseen koulutukseen.

Kymppiluokalla voit myös

  • oppia itsenäisyyttä ja vastuullisuutta sekä kehittää itsetuntemustasi
  • parantaa yhteistyö- ja vuorovaikutustaitojasi
  • kehittää opiskelutaitojasi
  • suunnitella jatko-opintojasi, uraasi ja tulevaisuuttasi
  • parantaa mahdollisuuksiasi päästä jatko-opintoihin

Kymppiluokka on hyvä mahdollisuus itsenäistymiseen. Joissakin opistoissa on mahdollista myös asua opiskelija-asuntolassa opintojen aikana. Opistolla asuminen on edullinen ja mukava tapa itsenäiseen, mutta myös yhteisölliseen opiskelijaelämään.

Kymppiluokka on maksuton heille, jotka ovat saaneet päättötodistuksen samana tai edellisenä vuonna.

Lue opiskelijatarina kymppiluokalta

Kymppiluokat kansanopisto-opintojen hakukoneella:

HUOM! Kymppiluokalle ei voi hakea enää kevään 2022 yhteishaussa. Syksyllä 2022 käynnistyy uusi tutkintokoulutukseen valmentava koulutus eli TUVA-koulutus, jota on tarjolla myös monissa kansanopistoissa. TUVA-koulutus korvaa aiemmat perusopetuksen lisäopetuksen (kymppiluokka), lukiokoulutukseen valmistavan koulutuksen (LUVA) ja ammatilliseen koulutukseen valmentavan koulutuksen (VALMA).