Suomen Kansanopistoyhdistyksen koordinoimassa ja opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa hankkeessa: NEET-nuoret ja erityistä tukea tarvitsevat nuoret kansanopistoissa ja työpajoissa on tuotettu kaksi julkaisua.

Hankkeen tavoitteena oli mallintaa kansanopistojen ja työpajojen palveluja aiemmasta poikkeavalla tavalla uudenlaiseksi nuorille suunnattavaksi palvelukokonaisuudeksi ja saada nuoret koulutuksen ja työelämän piiriin tai toimimaan muulla tavalla aktiivisesti oman osallisuuden kehittämiseksi. Tavoitteena oli myös tukea oppimisvalmiuksien kehittymistä, jatko-opintomahdollisuuksien paranemista, työllistymistä ja osallistumista yhteiskuntaan. Hankkeen kohderyhmänä olivat NEET-nuoret (koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevat nuoret), jotka erityisesti hyötyisivät oman osallisuuden ja aktiivisena kansalaisena toimimisen kehittämisestä.

Hanketta koordinoi Suomen Kansanopistoyhdistys, jonka hankekumppaneina toimivat Valtakunnallinen Työpajayhdistys ja Humanistinen ammattikorkeakoulu.
Hankkeen julkaisuihin on koottu hankkeen toimijoiden näkökulmia NEET-käsitteeseen ja nuoruuteen sekä kansanopistojen ja työpajojen toimintamalleja hankkeessa kokeillun perusteella. Humanistisen ammattikorkeakoulun toteuttama toimintatutkimus hankkeen piirissä lisäsi toimintakokonaisuuteen sidoksissa olevien itseymmärrystä ja tuki osallisten kokemusten jäsentämistä. Tässäkin hankkeessa on osoitettu, ettei NEET-nuori ole aina sama kuin syrjäytymisvaarassa oleva nuori. Siksi toimijat pitävät parempana nimitystä ohjauksen ja tuen tarpeessa olevat nuoret. Nimitystä tärkeämpää kuitenkin on, että ohjauksen ja tuen tarpeessa olevat nuoret vahvistivat itsetuntoaan ja tulevaisuuden mahdollisuuksiaan hankkeessa toteutetuissa kokeilussa.

Tutustu hankkeen julkaisuihin:

Osallisuutta tukevat menetelmät ja toimijoiden yhteistyö NEET-nuorille soveltuvien palvelujen perustana (PDF)

Ohjauksen ja tuen tarpeessa olevat nuoret - näkökulmia ja toimintatapoja (PDF)