Ammatillisen koulutuksen säästöt uhkaavat myös kansanopistoja
2017 alussa ammatillisen koulutuksen rahoituksesta leikataan kerralla peräti 12,3 prosenttia, eli 190 miljoonaa euroa.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus uudistaa opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) johdolla koko ammatillisen koulutuksen.

Uudistus koskee niin rahoitusta, ohjausta, tutkintorakennetta, koulutuksen toteuttamismuotoja kuin järjestäjärakennettakin.

Reformin keskeisenä tavoitteena on saada siirrettyä osaavaa työvoimaa nopeammin työelämään.

Samanaikaisesti ammatillinen koulutus kohtaa suuria säästöpaineita, kun 190 miljoonan euron koulutusleikkaukset astuvat voimaan ensi vuoden alussa.

Sivistystyönantajien elinkeinopoliittinen asiantuntija Riikka Vataja on huolissaan koulutusleikkausten heijastevaikutuksista.

”Julkisuudessa on keskusteltu vähän siitä, että ammatillisen koulutuksen uudistus heijastuu muihin koulutusmuotoihin. Jos ammatilliselta oppilaitokselta otetaan säästöjen seurauksena koulutuksen järjestämisvastuu pois, se voi vaarantaa vapaan sivistystyön kurssien toteutumisen”, Vataja painottaa.

Ammattiopistot ja kansanopistot hyödyntävät samoja tiloja ja samaa henkilöstöä.

Leikkaukset ammatillisella puolella vaikuttavat siksi suoraan kansanopistoissakin.

Lue koko artikkeli